facebook twitter
-

06-54318597

Op reis met uw eigen camper? Check de banden!

Op reis met uw eigen camper? Check de banden!

BOVAG (Bond van Automobielhandelaren en Garagehouders) kwam deze maand weer met opzienbarende onderzoeksresultaten. Uit een steekproef blijkt dat bijna 30 procent van de caravans en de helft van de vouwwagens op verouderde banden rijdt. Iets om over na te denken als u met uw eigen camper op reis gaat.

Als u een camper huurt bij Campertravels hoeft u zich geen zorgen te maken over de staat van de banden. Wij zorgen er uiteraard voor dat u met banden vertrekt die in goede staat zijn. Heeft u een eigen camper? Lees dan even deze drie handige tips!

1. Spanning

Zorg ervoor dat de bandenspanning op orde is voor vertrek. In het instructieboekje van de camper staat de ideale bandenspanning, ook staat dit meestal op de wielkast van de camper. Als de spanning van de banden te laag is ontstaat er grote vervorming en verhitting. De kans op een klapband wordt hierdoor groter. Ook zorgen te slappen banden voor een langere remweg, meer kans op slingeren en een hoger verbruik.

2. Leeftijd

Misschien denkt u dat uw banden lang mee gaan omdat u de camper niet zo vaak gebruikt. Toch is het tegenovergestelde waar. Juist door niet te rijden, verouderen de banden sneller. In de zijkant ontstaan haarscheurtjes. De band kan poreus worden en onderhuids kan het rubber loslaten door vocht en druk.

Twijfelt u over de staat van de band? Ga dan voor de zekerheid langs een garage. Aangeraden wordt om na 6 jaar sowieso de banden te vervangen. Op de zijkant van de band staat een DOT-code. Dit is een code van 4 cijfers. De eerste twee staan voor het weeknummer, de tweede voor het jaartal van productie.

3. Gewicht

Banden hebben een loadindex. Dit is het aantal kilo’s dat elke band afzonderlijk kan dragen. Deze index staat op de band. Kies voor banden die gemakkelijk het maximaal toelaatbare gewicht van uw camper kunnen dragen. Dit gewicht staat in de handleiding van uw camper. Ook kunt u dit opzoeken op de website van de RDW door het kenteken in te voeren. Het is verstandig om de camper nooit te beladen met meer gewicht dan maximaal is toegestaan.

bron: BOVAG